Mit jelent a kifejezés: SlowFood?
2016. június 10. írta: Inhead

Mit jelent a kifejezés: SlowFood?

Honnan ered ez a mozgalom? És milyen előnyei vannak? 

Előző bejegyzésünkben felvázoltunk egy hangulatot, milyen is, amikor az ember le tud lassulni néhány órára, szervezetét ízletes és tápláló ételekkel kényezteti a gyorsételek illetve a fagyasztott pékáruk sietős, villamoson behabzsolt gyors reggeli elfogyasztása helyett…

Mert bizony, megéri. Jót teszünk testünknek, elménknek és lelkünknek egyaránt, ha egy kicsit magunkra figyelünk, és le tudunk lassulni egy pár percre. 

Az elmúlt évtizedekben rohamosan, szinte egyik napról a másikra gyorsan népszerűvé váló gyorsétkezés, azaz a fastfood hatásait ma már látjuk: elhízás, a jóléti társadalmak ellustulása, illetve a tápanyaghiányos táplálkozás, mely számos hiánytünetével nem kevés mai betegségnek az alappillérét képezi. Számos példa erre ugye a gyorséttermek, gyorskávézók esete, ahol a TO GO szemlélet – a „fizess és vidd” a mottó. Ez pedig egyre inkább sietésre, rohanásra készteti az embereket – mellyel nem csak rosszabb minőségben beépülő tápanyagokat, de állandó stresszt is okozhatunk magunknak. 

Erre válaszként és ellenpéldaként jött létre az úgynevezett SlowFood nemzetközi mozgalom, melyet nem csak az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberiség, hanem az egyes országokban már újra értékkel bíró népszokások és hagyományok, a táplálkozási tradíciók megőrzése és értékének tovább örökítése is erős célkitűzése.

40797539_m.jpg

A helyi étkultúrák, a gasztrokultúra sokszínűsége és védelme érdekében jött létre Párizsban a mozgalom 1989-ben, ahol a kifejezetten helyhez kötődő termények és az azokból készülő élelmiszerek, ételek és hagyományok támogatását szolgálja, és évente rendeznek fesztiválokat, vásárokat és programokat világszerte a témában. A „fastfood” ellenpólusaként a lassú, komótos étkezésre, a nemes táplálkozás hangsúlyosságát hirdetve igyekszik rávilágítani, hogy ételeink hagyományos elkészítési módjában és a minőségi alapanyagokban mennyi érték, mennyi erő rejlik! Hazánkban is sajnos már egyre kevesebb az igazi, hagyományos étterem, kávézót illetve reggelizőhelyet pedig tényleg csak elvétve találunk, ahol a házias ízek maximális élvezete mellett valóban odafigyelnek ránk. Nem kell sietni, rohanni, nincs hangoskodás, és nyugodt, kellemes atmoszférában eltölthetünk egy kis időt, amellyel testünk és lelkünk számára energiát és lendületet biztosíthatunk az előttünk álló napra. A belvárosi Dohány utcában található Ladó Café azonban éppen egy ilyen hely, érdemes kipróbálni mindenképpen!

A bejegyzés trackback címe:

https://ladocafe.blog.hu/api/trackback/id/tr768798638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása